Wij leveren onze Filamat betonbeschoeiing direct aan bedrijven die het materiaal kunnen plaatsen. Maar wist je dat je als particulier via een ander bedrijf alsnog aan onze betonbeschoeiing komt? Schakel daarvoor een hovenier of een ander lokaal bedrijf in!

Voor de plaatsing van onze betonschotten/GVC-platen zijn enkele zaken handig om te weten:

Aantal schotten

De schotten worden geproduceerd in werkende breedte van 1.2 meter. Hiermee kun je het aantal benodigde schotten eenvoudig vaststellen door de totale lengte van het te beschoeien perceel te delen door 1.2.

Hoogte schotten

De hoogte van de schotten is afhankelijk van de diepte van de watergang (sloot of vijver), de variatie in waterstand en de hoogte van het achterliggende perceel. De diepte van de watergang en de variatie van de waterstand is per situatie verschillend.

Met Filamat betonbeschoeiing kun je, gemeten vanaf de waterstand tot aan bovenste rand van het schot, tot een hoogte van circa 60 cm werken. Achter het schot is bij voorkeur het grondpeil niet oplopend. Als er toch sprake is van een in hoogte oplopend stuk grond (talud) dan moet je er voor zorgen dat de druk van deze grond beperkt blijft. Als stelregel kun je aanhouden dat je een hoogtetoename van 100 cm over een afstand van 200 cm kunt bereiken.

Lengte palen

De lengte van de te gebruiken palen is per situatie afhankelijk van de grondgesteldheid. Veengrond vergt een langere paal dan zandgrond. Stelregel is dat de paal 3 x de hoogte van het schot heeft.

Soort paal

Het te gebruiken materiaal kun je vrij kiezen. Aan te bevelen is om een paalmateriaal te kiezen dat een zeer lange levensduur kent, zodat je de combinatie paal-schot optimaal benut. FSC-hardhout, Robinia, Combi-paal en recyceld volkunststof zijn goede mogelijkheden.

Plaatsing

Voor de plaatsing zet je bij voorkeur een specialist in. Schotten kunnen worden gedrukt en getrild, waarbij wel gebruikelijke voorzichtigheid moet worden betracht.

Montage

Schotten en palen worden circa 10-15 cm van de bovenzijde voorzien van een gat. Door dit gat wordt een slotbout aangebracht en vastgezet met een moer.

Gording en deksloof

Naar keuze kun je de beschoeiing voorzien van een gording die extra stevigheid geeft en ook een stootrand vormt. Om het geheel esthetisch af te maken kun je bovenop de beschoeiing een plank (deksloof) plaatsen. Voordeel hiervan is ook dat staan of trappen op de smalle rand onmogelijk is. Vooral op plaatsen waar het water bij vorst (ijs) wordt betreden voorkomt dit slijtage en beschadigingen.

Kosten

Het aanbrengen van beschoeiing en de kosten ervan zijn sterk afhankelijk van de individuele situatie. De ervaring bij grotere werken levert een vuistregel op: 1/3 schot, 1/3 paal, 1/3 montage/arbeid. Als voorbeeld nemen wij een Filamat schot met hoogte 750 mm geplaatst op een zandbodem. Bij een lengte van 50 meter en met een investering van circa € 6500 – € 7500 ben je voor de komende >30 jaar klaar. Deze regel gaat bij kleinere lengten minder goed op. Aan te raden is om samen met naastliggende percelen een grotere lengte in één keer aan te pakken.

 

Klinkt goed? Neem dan contact op met een hovenier of ander bedrijf in de buurt!

Media

Meer nieuws

Filamat betonbeschoeiing in bouw- en betonmedia

29 juni 2023

Filamat is in diverse media verschenen met het bericht dat er bij de verduurzaming van wijken meer aandacht moet zijn voor oeverbescherming. Onder andere Otar, GWW-bouw en Bouwcirculair hebben het...

Lees verder

Filamat trotse sponsor Edese ijsbaan

17 september 2023

Welk kind wil dat nu niet: lekker schaatsen op een overdekte schaatsbaan. Onder andere dankzij Filamat is dit mogelijk in Ede-centrum. Wij zijn namelijk trotse sponsor van de ijsbaan in Ede! Vanaf...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm