Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton?

Laten we beginnen met te zeggen dat we niemand vertellen wat hij/zij moet doen.

Wel geven we helder aan wat de voordelen zijn van het gebruik van onze beschoeiing materialen, waarbij uiteraard altijd geldt, dat voor iedereen de afweging anders kan zijn.

Laten we een paar vragen stellen:

Hoe lang gaat de oeverbescherming mee?

Uiteraard is dit afhankelijk van de exacte plaatsing. Globaal kunnen we stellen:

Hout gaat 5-15 jaar mee. Hardhout 15-25. Kunststof 25-35* Beton 35-50

*nog geen fielddata beschikbaar.

Hoeveel houten palen zijn er nodig voor de oeverbescherming?

Doorgaans wordt bij hout gewerkt met h-o-h afstanden van 50 cm. Bij betonbeschoeiing is dat 60 cm. Dat scheelt al gauw 333 houten palen per kilometer. Bij een kopmaat van 70×70 mm en een lengte van 3000 mm komt dat op bijna 5 m³ hout. Deze houten palen kan je vanzelfsprekend in water plaatsen. Er kunnen ook ronde beschoeiing palen worden gebruikt.

Hoeveel hout wordt gebruikt bij een betonnen beschoeiing?

Als hout wordt gebruikt als beschoeiingsschot wordt er naast het materiaal voor de palen dus alleen maar hout gebruikt. Bij een plankdikte van 3 cm en een beschoeiingshoogte van 1000 mm wordt per kilometer 30 m³ hout gebruikt. Bij betonbeschoeiing wordt dus 30m³ hout bespaard.

Kan je de betonnen beschoeiing recyclen?

Hout verrot en vergaat naar verloop van tijd en kan dus niet worden gerecycled. Betonmateriaal kan volledig worden gerecycled en als grondstof dienen voor de productie van nieuw beton.

Kan je vloeiende bochten maken met beschoeiingsschotten?

Bij hout is de gebruikelijke lengte van de schotten 3000 mm. Voor het maken van bochten moeten de schotten worden ingekort. Bij betonbeschoeiing is het eenvoudig om mooie vloeiende bochten te maken. Het kniegewricht is daar juist voor bedoeld.

Hoe snel kan je de oeverbescherming plaatsen?

Werken met hout kent iedereen en het is makkelijk te bewerken. Ook betonbeschoeiing en betonbeschoeiing palen zijn eenvoudig te plaatsen. Het grote voordeel is dat het al op maat geleverd wordt. Het is wel zaak om de houten palen goed uit te zetten; daarna gaat het mooi snel.

 

Hoeveel kost het plaatsen van beschoeiing initieel?

De prijzen van hout vertonen aanzienlijke schommelingen, waardoor het essentieel is om voor elk project specifieke berekeningen te maken voor de natuurlijke oeverbescherming. Hoewel de materiaalkosten voor hout gemiddeld lager zijn dan die voor betonbeschoeiing, moet men in gedachten houden dat het gebruik van hout meer arbeid vereist en dat het materiaal bewerkt moet worden, bijvoorbeeld om bochten te maken. Bovendien is bij hout vaak het gebruik van geotextiel nodig om gronderosie te voorkomen. In tegenstelling tot hout heeft betonbeschoeiing geen naden, waardoor geotextiel in veel gevallen niet nodig is. De totale kosten voor plaatsing zijn vergelijkbaar.

Hoeveel kost de betonbeschoeiing op termijn?

Een mooi voorbeeld van duurzame materialen die juist op de lange termijn voordelig worden. In beide gevallen is er in gelijke mate sprake van tussentijdse reparatie en onderhoud. Als het gebruik van (hard)hout 100% kost met een vervangingstermijn van 20 jaar, bedragen de kosten voor Filamat betonbeschoeiing met een levensduur van 40 jaar 50%.

 

In een eenvoudig overzicht ziet de beantwoording er zo uit:

Cijfers van 1-4 Hout Hardhout Kunststof Filamat
Levensduur 4 3 2 1
Mooi ? ? ? ?
Aantal palen 3 3 2 1
Hoeveelheid hout 4 4 2 1
Recyclebaar 4 4 2 1
Bochten/Meanderen 4 4 4 1
Werksnelheid 3 3 3 1
Kosten initieel 1 3 4 2
Kosten termijn 4 2 3 1

 

Bovenstaande is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring en gezond verstand. Wel is de conclusie is gerechtvaardigd dat betonbeschoeiing eenvoudig en snel werkt, tegen lage kosten kan worden geplaatst en over een lange termijn uiterst voordelige bescherming biedt.

Helemaal mooi is dat met het gebruik van oeverbescherming enorm veel (hard)hout wordt bespaard.

Benieuwd naar de opties voor jou?

Ben jij benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw oeverbescherming of beschoeiing? Wij helpen je graag verder op: info@filamat.nl of bel naar: +31 318 648 320.

Media

Meer nieuws

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw

31 januari 2024

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw   Glasvezelbeton, wat is dat eigenlijk? In de wereld van de bouw en infra speelt innovatie altijd een cruciale rol bij...

Lees verder

Houten palen bij beschoeiing: materialen en duurzaamheid

11 oktober 2023

Houten palen bij beschoeiing: materialen en duurzaamheid Denk je aan beschoeiing, denk dan eerst aan het materiaal waarmee je gaat werken. Dat kan hout zijn, maar zeker ook beton. Een belangrijk...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm