Houten palen bij beschoeiing: materialen en duurzaamheid

Denk je aan beschoeiing, denk dan eerst aan het materiaal waarmee je gaat werken. Dat kan hout zijn, maar zeker ook beton. Een belangrijk deel van het project wordt gevormd door de soort palen. Daar komen nog best wat aspecten bij kijken, zoals aantal, lengte, vorm en soort. In deze blog gaan we daar op in.

Aantal benodigde palen voor beschoeiing

Het aantal benodigde houten palen hangt meestal samen met het beschoeiingsmateriaal dat wordt gebruikt. Bij gangbare houten beschoeiing is dat meestal om de 50 cm: de hart-op-hart maat is dan 50 cm.  Bij Filamat betonbeschoeiing is dat 60 cm. Voor een kleine lengte beschoeiing valt dat wel mee, maar bij 1000 meter scheelt het al gauw 333 stuks palen.

De lengte van de houten palen

De lengte van de te gebruiken houten paal hangt af van de grondsoort en de bodemgesteldheid. Hoe steviger de bodem, des te minder lang de houten paal hoeft te zijn. Een ruwe vuistregel om te volgen is dat de paal 3 keer langer is dan de hoogte van de beschoeiing. Bijvoorbeeld, als de beschoeiing een hoogte heeft van 75 centimeter, zou de paal ongeveer 225 centimeter moeten zijn. Natuurlijk is de beschikbaarheid van verschillende paallengtes ook een belangrijke factor om te overwegen. Vaak worden palen geleverd in standaardlengtes. Soms is het inkorten van de paal nodig en levert dan ook nog een mooi tuinpaaltje op. Het inkorten van de houten palen kan onnodig zijn voor de beschoeiing en zelfs extra kosten met zich meebrengen vanwege de tijd en moeite die het kost.

Wat voor soort hout gebruik je voor de beschoeiings palen?

Ook belangrijk is natuurlijk welke soort hout je gebruikt voor de palen van de beschoeiing. Zie hieronder een overzicht.

Details soorten hout beschoeiing palen

Duurzaamheid en eigenschappen van Hout

In de wereld van houtbewerking en bouwmaterialen speelt duurzaamheid een cruciale rol. Hout, een van de meest veelzijdige en natuurlijke materialen, wordt ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen. Deze classificatie is essentieel voor het maken van weloverwogen keuzes bij het selecteren van het hout voor jouw beschoeiing.

De 5 duurzaamheidsklassen van hout:

I:        zeer duurzaam (meer dan 25 jaar)

II:       duurzaam (15 tot 25 jaar)

III:      matig duurzaam (10 tot 15 jaar)

IV:      weinig duurzaam (5 tot 10 jaar)

V:      niet duurzaam (minder 5 jaar)

Sterkteklassen van hout

Hout wordt ook ingedeeld in sterkteklassen uiteenlopend van C14 tot D70. De letter C wordt gebruikt voor naaldhout en de letter D voor loofhout. Hoe hoger het cijfer achter de letter, des te sterker is het hout. Zo wordt een houten Azobé paal aangeduid met Klasse 1 D70 en een houten Robinia paal met Klasse 1-2 D30.

Verschillende houtsoorten voor de beschoeiingspalen

De verschillende houtsoorten vertonen niet alleen variaties in hun eigenschappen, maar ook in hun natuurlijke vorm. Sommige houtsoorten kunnen opvallend recht zijn en blijven, terwijl andere een meer organische, natuurlijke vorm behouden. Dit kan van invloed zijn op het plaatsingsproces, vooral bij het gebruik van langere houten palen zoals Robinia en kastanje palen, waarvan de natuurlijke vorm en variërende dikte het inpassen in de Filamat uitsparing (golf) complexer kunnen maken.

Tropisch hardhout daarentegen behoudt vrijwel altijd een bijna perfect rechte vorm, waardoor het plaatsen ervan aanzienlijk eenvoudiger is.

Bamboe, dat niet rot en snel hernieuwbaar is met een minimale ecologische voetafdruk, wordt verwerkt tot platen en vervolgens tot palen. Bamboepalen zijn robuust en behouden hun vorm goed. Hoewel nog relatief nieuw, lijken ze veelbelovend voor de toekomst.

Kunststof palen bieden een duurzame oplossing om restafval te hergebruiken. Ze zijn vormvast en verkrijgbaar in diverse lengtes en diameters. Hoewel er nog weinig bekend is over hun status en bruikbaarheid na ongeveer 25 jaar, lijkt recycling bij vervanging een logische optie.

Ben jij benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jouw oeverbescherming of beschoeiing? Wij helpen je graag verder op: info@filamat.nl of +31 318 648 320

Media

Meer nieuws

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw

31 januari 2024

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw   Glasvezelbeton, wat is dat eigenlijk? In de wereld van de bouw en infra speelt innovatie altijd een cruciale rol bij...

Lees verder

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton?

13 december 2023

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton? Laten we beginnen met te zeggen dat we niemand vertellen wat hij/zij moet doen. Wel geven we helder aan wat de voordelen zijn van...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm