Edese onderneming biedt duurzame optie met 100% recyclebaar beton

Ede, 17 mei 2019 – Bij de verduurzaming van wijken is er nog winst te behalen als het gaat om oeverbescherming. Dat stelt Gijs Jansen, directeur van betonbeschoeiingproducent Filamat in Ede. Volgens hem is het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokken partijen, zodat het duurzaam beheren van oevers dichterbij komt. Vijvers, kanalen, plassen en beken zijn immers volop aanwezig in de Nederlandse wijken.

Gijs Jansen ziet de oplossing van duurzame oeverbescherming in betonbeschoeiing. “Ik merk dat veel gemeenten en beheerders nog kiezen voor houten oeverbescherming. Maar voor houten palen en planken is het nodig om bossen te kappen. Daarom past het niet in een duurzame wijk. Wij produceren betonbeschoeiing van glasvezelversterkte betonplaten. Deze platen gaan veel langer mee dan hout en zijn binnenkort bovendien volledig recyclebaar.”

Lange levensduur
De winst zit volgens Gijs dan ook in deze betonbeschoeiing. “Daarom pleit ik voor meer dialoog. Ik begrijp dat het voor veel mensen niet duidelijk is welke oeverbescherming het beste is. Er zijn dan ook verschillende producten op de markt: niet alleen is er houten beschoeiing, maar ook beschoeiing van kunststof of staal. Geen enkele soort gaat zo lang mee als betonbeschoeiing. Onze GVC-platen gaan minstens 30 jaar mee en vaak nog veel langer. Je hebt er dan ook geen omkijken meer naar en na de technische levensduur kan er met beperkte inspanning weer een nieuw betonbeschoeiing van gemaakt worden.”

Circulair beton
Verschillende onderzoeksinstituten, zoals het MPA in Stuttgart en het KIN-Lebensmittelinstitut, toonden al aan dat betonbeschoeiing veilig is voor flora en fauna. En in 2019 start Filamat zelf een onderzoek naar het 100% recyclen van de glasvezelversterkte schoeidelen en palen. Gijs: “Het materiaal breekt de eerste tientallen jaren niet vanzelf af. Als projecten na die tijd vervangen moeten worden, halen wij de oude delen op. Binnen enkele maanden verwachten we al een methode gereed te hebben om tegen acceptabele kosten het materiaal terug te brengen naar een zeer fijne korrel. Met deze fijne korrels kunnen we weer nieuwe schoeidelen produceren.” Hiermee komt de duurzame wijk een flinke stap dichterbij.

Media

Meer nieuws

Filamat in bouw- en betonmedia

29 mei 2019

Gijs Jansen, directeur van Filamat, is in diverse media verschenen met zijn bericht dat er bij de verduurzaming van wijken meer aandacht moet zijn voor oeverbescherming. Onder andere Otar, GWW-bouw...

Lees verder

Betonbeschoeiing voor particulieren

15 maart 2019

Wij leveren onze Filamat betonbeschoeiing direct aan bedrijven die het materiaal kunnen plaatsen. Maar wist je dat je als particulier via een ander bedrijf alsnog aan onze betonbeschoeiing komt?...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm