Edese onderneming biedt duurzame optie met 100% recyclebaar beton

Ede, 17 mei  – Bij de verduurzaming van wijken is er nog winst te behalen als het gaat om oeverbescherming. Dat stelt Gijs Jansen, directeur van betonbeschoeiingproducent Filamat in Ede. Volgens hem is het belangrijk om in gesprek te gaan met betrokken partijen, zodat het duurzaam beheren van oevers dichterbij komt. Vijvers, kanalen, plassen en beken zijn immers volop aanwezig in de Nederlandse wijken.

Gijs Jansen ziet de oplossing van duurzame oeverbescherming in betonbeschoeiing. “Ik merk dat veel gemeenten en beheerders nog kiezen voor houten oeverbescherming. Maar voor houten palen en planken is het nodig om bossen te kappen. Daarom past het niet in een duurzame wijk. Wij produceren betonbeschoeiing van glasvezelversterkte betonplaten. Deze platen gaan veel langer mee dan hout en zijn binnenkort bovendien volledig recyclebaar.”

Lange levensduur
De winst zit volgens Gijs dan ook in deze betonbeschoeiing. “Daarom pleit ik voor meer dialoog. Ik begrijp dat het voor veel mensen niet duidelijk is welke oeverbescherming het beste is. Er zijn dan ook verschillende producten op de markt: niet alleen is er houten beschoeiing, maar ook beschoeiing van kunststof of staal. Geen enkele soort gaat zo lang mee als betonbeschoeiing. Onze GVC-platen gaan minstens 30 jaar mee en vaak nog veel langer. Je hebt er dan ook geen omkijken meer naar en na de technische levensduur kan er met beperkte inspanning weer een nieuw betonbeschoeiing van gemaakt worden.”

Circulair beton
Verschillende onderzoeksinstituten, zoals het MPA in Stuttgart en het KIN-Lebensmittelinstitut, toonden al aan dat betonbeschoeiing veilig is voor flora en fauna. En in 2019 start Filamat zelf een onderzoek naar het 100% recyclen van de glasvezelversterkte schoeidelen en palen. Gijs: “Het materiaal breekt de eerste tientallen jaren niet vanzelf af. Als projecten na die tijd vervangen moeten worden, halen wij de oude delen op. Binnen enkele maanden verwachten we al een methode gereed te hebben om tegen acceptabele kosten het materiaal terug te brengen naar een zeer fijne korrel. Met deze fijne korrels kunnen we weer nieuwe schoeidelen produceren.” Hiermee komt de duurzame wijk een flinke stap dichterbij.

Media

Meer nieuws

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw

31 januari 2024

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw   Glasvezelbeton, wat is dat eigenlijk? In de wereld van de bouw en infra speelt innovatie altijd een cruciale rol bij...

Lees verder

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton?

13 december 2023

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton? Laten we beginnen met te zeggen dat we niemand vertellen wat hij/zij moet doen. Wel geven we helder aan wat de voordelen zijn van...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm