Deze week was de week van de Circulaire Economie. Een mooi moment om stil te staan bij de circulariteit van beton. Filamat is daarom gestart met een uniek onderzoek naar het circulair maken van betonschotten. 

Gijs Jansen is directeur bij Filamat en ontwikkelde het glasvezelversterkte materiaal met zijn team. Gijs: “Het materiaal is ijzersterk. Door middel van glasvezelversterkte schoeidelen en palen gaan beschoeiingen zeer lang mee. Als projecten uiteindelijk wel vervangen worden, zorgen wij dat we de oude delen ophalen. We starten in 2024 in ons lab een nieuw onderzoek naar de circulariteit. We verwachten binnen enkele maanden een methode gereed te hebben die de vezels scheidt van het beton zodat we vervolgens met zeer fijne korrels weer nieuwe schoeidelen produceren.” Daarmee komt de circulariteit van betonbeschoeiing heel dichtbij.

Vriendelijk voor flora en fauna
Omdat het product volledig uit zand, cement en glasvezel bestaat, heeft het geen negatieve invloed op de gezondheid van mens en dier. Er zijn geen schadelijke stoffen in het product verwerkt en het is 100% recyclebaar. Dat maakt de betonbeschoeiing al zeer milieuvriendelijk. De platen zijn vorst- en vochtongevoelig en rotten daardoor niet. Bovendien zijn ze direct in het water te plaatsen.

Media

Meer nieuws

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw

31 januari 2024

Glasvezelbeton (GVC): Duurzaamheid, Draagkracht en Natuurbehoud in de Bouw   Glasvezelbeton, wat is dat eigenlijk? In de wereld van de bouw en infra speelt innovatie altijd een cruciale rol bij...

Lees verder

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton?

13 december 2023

Welk materiaal moet ik kiezen voor mijn beschoeiing? Hout of beton? Laten we beginnen met te zeggen dat we niemand vertellen wat hij/zij moet doen. Wel geven we helder aan wat de voordelen zijn van...

Lees verder
Duurzaam Ga voor een milieubewuste én langdurige oplossing
Voordelig Bespaar kosten, ook op de lange termijn
Eenvoudig Kies voor snelheid, bestel- en inlevergemak, bochten en je eigen kleur en vorm